Õppejõud Kairit Tammets

09 november 2013

Põhipraktika eneseanalüüs 5. - 8. november 2013


  • 1. klass õpilased oli esimest korda arvutiklassis. Tunni teemaks oli joonistamine ArtPad keskkonnas teemal "Minu isa". 
Programm on lihtne ja huvitavaks teeb see, et pärast saad uuesti vaadata , kuidas pilt on joonistatud.
Kui klõpsad pildile, siis näed, kuidas meie joonistused valmisid. Pildi liikumise kiirust saad reguleerida, kui valid vasakult menüüst - replay speed control - slow (aeglane) või fast (kiire). 




Rohkem võimalik vaadata klassiblogist.

1. klassi joonistused isast aitasin klassiõpetajal postitada klassiblogisse. Blogi postituses tuli muuta HTML koodi - pildi peal klõpsates avaneks pildi joonistamise "film", mitte pilt suuremana.


  • 3. klassi kunsti tund arvutiklassis, teemaks "Päike"
Kahe kihiga pilditöötlus, programmis Paint.NET. Internetis pildiotsing (joonispilt), pildi salvestamine arvuti. Arutlemine teemal, millist pilti tohib Internetist alla laadides töödelda? (Autoriõigused). Mis juhtub, kui töötled kellegi teise pilti? (Küberkiusamise oht). Kahe pildi lisamine programmi, erinevate kihtidele. Pilditöötlus: päikese "südamiku" kustutamisel asetada enda portree sinna asemele. Kahe pildi sulandamine üheks. Salvestamine. Ka 3. klassi klassiõpetaja lõi käed külge ja töötles enda pilti päikeseks :)

Tulemust on võimalik vaadata klassi ajaveebi "Meie ise" lehelt.
  •  1. klassi klassiõpetaja nõustamine, kuidas PhotoPeach  keskkonnas loodud töö saaks vistutada klassiblogisse. Nõustamine toimus telefonikõne kaudu. Kuigi mul on 1. klassi blogi kasutajaõigused ja samas kergem oleks olnud töö ise ära teha - oli eesmärk juhendamise järgi lasta õpetajal endal töökäik läbi teha. Juhendasin, kuidas ta leiab PhotoPeach´s manustamise koodi (embed code), selle kopeerine ja kleepimine blogipostitusse. Õpetaja sai teada, millal kasutada blogipostituses Koosta (Compose) vaadet ja millal peaks kasutama HTML vaadet. Tulemus sai selline.
  • Uurimistööde käigus koostavad 11. klassi õpilased virtuaalseid küsitlusi (GoogleDrive´s). Õpilasel oli mure, et tal oleks vaja küsitluses olevaid nt Saada nuppu muuta inglise keelseks. Lahendus oli kerge, muutsime Google konto keele inglise keelseks. 
  • Pärast laupäevast meelelahutuslikku tööpäeva, toimus läbi Skype õpetajale Win. 7 Snipping Tool programmi tutvustamine. Õpetajal oli hea meel, et peale PrntScrn  Haljala Gümnaasiumis toimus perepäeva üritus, millele järgnes koogilaat. Perepäeval olid erinevad töötoad, millest üks oli ka arvutituba. Arvutitoas oli võimalik valida: pranglimine, 3D geomeetriliste kehade modelleerimine ja roboti juhtimine nutitelefoni ga. Kuigi kooli direktoriga sai läbi räägitud, et sel päeval ma tööle ei jää (olen koolis kui lapsevanem - kahe tütre (9. ja 10.a.) ja ühe pojaga (varsti 2. a.), kuid hommikul muutus kõik. Suundusin arvuti klassi, mainisin kooli IT juhile, et aitan tal töötuba läbi viia niikaua kuni poeg seda "lubab"....ja kiire aja möödudes ja poja heale vastupanule oligi peagi perepäeva lõpp. Tore oli näha rõõmsas ja uudishimu meeleolus kooli vilistlasi, lapsevanemaid ja loomulikult ka kooli praeguseid õpilasi. Kõik olid hoogsalt töös.
  • Peagi lähenemas piirkonnavõistlusmäng Targalt Internetis (19. novembril 2013.a. Jõhvis). Piirkondlikus võistluses  osalevad Haljala Gümnaasium, Avinurme Gümnaasium, Mäetaguse Põhikool ja Narva Vanalinna Riigikool.
Piirkondlik võistlusmäng koosneb:
    • Koolide tutvustus 
    • Viktoriin 
    • Rollimäng 
    • Väitlus 
    •  Kodune töö (video)
    • Osavusvõistlus
Haljala kooli esindav meeskond on agaralt töös: plakati koostamine, video tegemine, väitluse ja rollimängu proovid. Kõike  seda organiseerin ja kättesaadav meeskonnale 24/7 Skype´s - olen võistlusgrupi juhendaja ja püüan kõike teha, et nad oleksid selleks võistluseks valmis. Pidev suhtlus käib läbi Skype.

Toimusid filmi võtted, mis lähevad edasi töötlemisse. Samuti plakati arengut on näha - mustandi visioon on olemas :)

Kõikides töödes on õpilaste mõtted esindatud ja õpilased on aktsepteerinud ka juhendaja nõuandeid. Koostöö sujub hästi.

  • Haljala Gümnaasiumis toimub 2 korda nädalas 2 tundi järjest Nutilabori huviring: 3D modelleerimine Google SketchUp programmiga, aktiivse huviringi - 2. - 4. klassile ja 5. - 8. klassile. Huviringijuhina teen aktiivselt tööjuhendeid, mida õpilased saavad hiljem (kodus) õpitut üle korrata. Hetkel olen juhendite kirjutamisega väga maha jäänud. Sellest ka suurem rõhk sellele teemale suunatud.
  • Väitluse tunnis tutvustasin õpetajale kahe monitori kasutamist ehk ekraani vaade laiendatult (Extended). Sel korral reaalselt kahte monitori kõrvuti.  Kui aga arvutiklassis praktiliselt näide sai läbi tehtud, sai õpetaja puust-punaselt praktilise kogemuse ja ootab järgmist nädalat, mil saab kasutusse enda aineklassi teise monitori. Kõik on tegelikult süüdi Taimi Dreier. Pideval kiitis kahe monitori kasutamise võimalusest. Rääkisin kooli IT juhile ja nüüdseks on arvutiklassis õpetajalaual kaks monitori. Tõesti on mugav! Ühest monitorist vaatad/loed materjale ja teises monitoris, mis on ühendatud projektoriga, näitad õpilastele praktilisi töid.

Kokkuvõttes:
Mul on hea meel kui on õpetajaid, kes on uuendusmeelsed ja hakkajad.

Nädal on rohkem möödunud pabermajanduses tööjuhendite tegemisega. Loomulikult on lihtsam videojuhendi tegemine aga tööjuhendi tegemisel on minu moto teha tekstitöötlusprogrammiga samm-sammult juhend, mida saab hiljem välja printida paberkandjale.

1. klassi blogisse sai postitatud ArtPad´s joonistatud isad, mis on tegelikult väga lõbusad ja kui kunsti õpetajal on hea jälgida, kuidas õpilane on oma aega kasutanud? Kuidas on joonistatud? jne jne. Blogi statistika on näidanud, et klassiblogi (mis on väga nooruk) on aktiivselt vaadatud - loodetavasti laste ja lastevanemate poolt (neljapäeval lastevanemate koosolekul klassiõpetaja andis blogi info).

3. klassi päikesed õnnestusid kõik. Päikesed printisin välja ja edastasin õpetajale. Õpetaja lubas lastega pildile raami ümber meisterdada ja ilus kingitus isadepäevaks.

Ja seoses isadepäevaga nüüd ma eemaldun virtuaalsest maailmast ja lähen torti tegema (maasika toorjuustu tort:)

2 kommentaari:

  1. AItäh, Maris. Su viimased nädalad on olnud tegusad ning sissekanded äärmiselt detailsed, mis annab hea ülevaate su tegevusest. Kirjeldad värvikalt erinevaid tegevusi ning pikid sisse ka analüüsi, kuidas miski välja tuli ja see jätab mulje, et naudid väga oma tegevusi. Soovin edu.

    VastaKustuta
  2. Tänan Kairit. Tõesti naudin oma tööd. Mõni nädal on vähem tegemist, mida esitleda ja teine nädal jällegi puupüsti tegevusi täis. Puudub rutiin - iga päev on uusi väljakutseid täis. Mõnus :)

    VastaKustuta