Õppejõud Kairit Tammets

26 oktoober 2013

Põhipraktika eneseanalüüs 21. - 25. oktoober 2013

Selle nädala saab tembeldada koolituste nädalaks. Teadmisi ja näpunäiteid sai igast valdkonnast.

21. oktoober
Esmaspäeval toimus Haljala Gümnaasiumis õpetajatele koolitus "Mina ja minu meeskond" Tõru õppekeskuse koolitaja MA Erle Nõmm´e poolt. Arutlusele tuli meeskonna kujunemisest, konfliktide tekkimisest, ühtekuuluvuse tunne ja koostöö. Konflikti teema juures tuli juttu inimeste erinevatest tüüpidest (staar, liider, juht) ja konfliktide variantidest (avalikud-agressiivsed, avalikud-passiivsed, varjatud-agressiivsed, varjatud-passiivsed).


Sama päeva pärastlõunal toimus ühe tunnine veebiseminar "iTEC - innovaatilised õpistsenaariumid" (iTEC on Euroopa Liidu projekt http://iteceesti.wordpress.com/, mille raames uuritakse, kuidas õppimine tehnoloogia abil tulevikus võiks välja näha. Selle tarvis on loodud hulk õpistsenaariumeid ja õpilugusid, mis aitavad õpetajal uut moodi õpetada). Veebiseminaril tuli juttu iTEC projektist, innovaatilistest õpistsenaariumitest ja keskkonnast EduVista, mille abil stsenaariumeid luua. Veebiseminari viisid läbi Martin Sillaots ja Ingrid Maadvere.

23. oktoober Kolmapäeval osalesin  Tallinna Haridusamet, Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse  Innovatsioonikeskus, eKool ja Tallinna Reaalkooli poolt korraldatud sügiskonverentsil "Kooli uus õppetava".


Konverentsi avas Janek Mäggi teemaga "Tiksuv haridus". Maksimaalselt arendav õppimine ja õpetamine: kuidas iga õpilane roniks vabatahtlikult oma võimete puu tippu? Mulle väga meeldib A. Einsteini ütlus: "Mul ei ole ühtegig erilist annet, ma olen lihtsalt uudishimulik."

Uudishimust osalesin ka järgmistes töötubades:

    • Samsungi ja Avita innovatiivsed koolilahendused
Samsung School võimaldab õpetajal ja õpilastel suhelda reaalajas, kasutades selleks näiteks digitaalsete õppematerjalide jagamise funktsioone, ekraanide jälgimist, interaktiivset testimist, küsimustike koostamist jms. Õpilastel on võimalus esitada küsimusi, millele saab õpetaja koheselt vastata ja jälgida iga õpilase ekraane, et neid vajadusel edasi juhendada. Töötoas esitleti Samsungi innovatiivseid lahendusi Avita kirjastuse loodud e-tunni sisu baasil. Eelnevalt tutvustati e-tundi kui õpetaja arvutiprogrammi, mis oli vägagi põnev, sisukas ja suurimaks sõbraks õpetajale, kuid väga aeglaselt arenev ja kulukas.
    • Tahvelarvutite rakendamine õppetöös
Tartu Erakoolon rakendanud tahvelarvuteid õppetöös aates 2011 aastast. Selle aasta sügisest kasutavad 1. 4. ja 7.klassi õpilased personaalseid tahvelarvuteid. Mis on olnud positiivne ja millised on olnud raskused tahvelarvutite kasutamisel. Mured ja rõõmud koolijuhi silmade läbi ja tahvelarvutite töötoa viivad läbi kooli haridustehnoloog Liisi Griffel,  iPade kasutav põhikooli matemaatikaõpetaja Erli Kontkar ja Samsungi tahvelarvutitega tuttav põhikooli loodusainete õpetaja Tanel Pärnamets.
    • 219 nõuannet m-õppega tegelemisel
158 tips on mlearning + 61 tips mlearning = 219 nõuannet m-õppega tegelemisel 
Ragnar Õun (Tartu Ülikooli Pärnu Kolledz) jagas nõuandeid m-õppe vallas, tuginedes The eLearning Guild´i (eesti keeles e-Õppe Tsunft, tõlge Anne Villemsilt) poolt väljaantud raamatule (158 & 61 tips on mlearning). E-Õppe Tsunftist võimalik lähemalt uurida e-õppe uudiskirjast (2008 aasta artiklist).

Sügiskonverents lõppes noor andekas tšellist, mitmete konkursside laureaat, Marcel Johannes Kits´i esinemisega.

Nädala kokkuvõtteks võiks öelda, et oli väga huvitav ja hariv. Kogusin uusi mõtteid, mida niimõndagi saaks rakendada. Nädala alguses saabusid kooli viis iPad´i, millest neli lähevad õpilaste (plaanitult 1. klassi) kasutusse + apple TV. 1. klassiõpetaja eelnevad kogemused iPad´iga on väga head, mis välistab algteadmiste õppimist. Eriti huvitavaks teeb apple TV kasutamise, millega loodan järgmisel nädalal rohkem tutvuda. 

3 kommentaari:

  1. Jube põnev on olnud lugeda teie erinevaid ja sarnaseid muljeid eelmisest nädalast, kus tundub, et mitmel üritusel te koos osalesite :) Olete juba nii iseseisvad ja kogenud, et iga tehniline uudis kohe käsi plaksutama ei pane ja meeldiv skeptilisus kumab aegajalt läbi. Hea, et olete sellest nädalast ülevaate teinud, ka koolitused on HT töö.

    VastaKustuta
  2. Väga hea on enda jaoks märkmeid teha, et mida sa kuulsid ja nägid. Muidu kipuvad need head mõtted meelest ära minema. See oli sul väga tegus nädal:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Koolitused on kui suur infoallikas, kus tuleb ainult kuulata ja info vastu võtta. Mingi hetk aga saab nö "kõvaketas" täis ja tõesti märkmetest on suur kasu. Oleks vaid seda püsivust, et igal korral märkmeid teha. Ja kui toimubki märkmete tegemine siis need lehed lähevad kuidagi "lendu".

      Kustuta